Gå direkt till innehållGå direkt till sök
Inomhusmiljö, gym. Närbild på viktskivor, stora stålskivor i olika färger.

Utrustning – Att gymma med en synnedsättning

Kategori

Tips

Ska du börja gymma och funderar på vad det är för utrustning på gymmet? I den här artikeln sammanfattar vi några maskiner och grejer som du kan stöta på.

På ett gym finns många olika maskiner och mängder av utrustning att ta del av. Här går vi igenom vad det är för grejer som finns, så att du ska känna dig lite mer förberedd inför ditt första besök.

Fristångsplattform

En fristångsplattform är en tredelad plattform som är någon centimeter hög. I mitten är det en stadig träplatta som du ska stå på under dina övningar. På sidorna om träplattan är det gummi, vilket gör att vikterna landar mjukt på golvet om du ställer eller släpper ned en skivstång.

Skivstång

Skivstången är mellan 150 och 220 centimeter och väger mellan 5 och 20 kilo. Ändarna på stången är lite tjockare, det är där viktskivorna sätts på. Viktskivorna sätts in ungefär 25 centimeter på stången och det ska vara lika mycket vikt på varje sida. Mellan platsen för viktskivorna är stången något räfflad för att ge bättre grepp.

Lyftarställning

En stadig stålställning som är ungefär 230 centimeter hög och 200 centimeter bred. I ställningens stolpar finns hål var tredje centimeter. I hålen kan du sätta fästen för skivstången på en höjd som passar dig (det som Fatmir kallar racks).

Bänkpress

En bänkpresställning består av en bänk, vars ena ände är fäst på ett stålstativ. Stativet har två stolpar med hållare för en skivstång. På den mjuka bänken ligger du med ryggen. Med böjda knän ska fötterna vara i golvet. Når du inte ner så att fotsulan är i golvet så kan du lägga viktskivor som stöd under fötterna.

På var sin sida om bänken, i huvudänden, finns två stolpar som utgör stativet. När du lägger dig på bänken placerar du dig så att stolparna och skivstången ungeför är i höjd med din näsa.

På stativet sitter två hakar där skivstången vilar. Bredvid bänken, ungefär i nivå med din haka, kan det sitta räcken som fångar upp skivstången om du inte skulle orka.

Viktskivor

Viktskivor är runda skivor med ett hål i mitten för att kunna sättas på en skivstång. De är ofta tillverkade i järn och/eller gummi. På viktskivorna står det alltid hur många kilo skivan väger. Ibland är siffrorna taktila och går att känna med fingret. I andra fall, när siffrorna bara är målade, kan det vara lättare att använda en app som hjälpmedel.

Ibland har olika vikter på viktskivor olika färger. Så om du ser färg kan du lära dig vilken vikt som har vilken färg på just ditt gym.

Greppslås

Fjäderlås låser viktskivorna på skivstången för att de inte ska glida av om stången lutar åt ena eller andra hållet. Ett fjäderlås ser ut ungefär som en tång. När man trycker ihop ändarna på låset så fjädrar låset, vilket gör att det vidgas och går att trä på skivstången. När du släpper ändarna drar fjädern ihop sig och låser fast viktskivan på skivstången.

Hantlar

En hantel är ett träningsredskap och tillhör kategorin fria vikter. Hanteln består av en kort stång med järntyngder i båda ändarna. Hantlar kan väga från 1 kilo och uppåt. Det finns fasta hantlar, där hela hanteln är gjuten i ett stycke och vikten inte går att justera. Sedan finns det ställbara hantlar, där själva hanteln är en stång och viktskivor i ändarna kan bytas ut, precis som på en skivstång.

Löpband

Löpband är utrustade med rullband som är speciellt utformade för att springa på. En motor driver runt bandet i önskad hastighet. Olika sätt att träna på ett löpband, som förinställda träningsprogram, hastighet och lutning, ställs in via kontrollpanelen. Kontrollpanelen är placerad framför dig om du står på löpbandet.

Det finns handtag och räcken på löpbandets vänstra och högra sida. Handtagen är placerade rakt framför dig om du står på bandet och kan ha funktioner, som att höja och sänka lutningen på bandet eller justera hastigheten på löpbandet. Vid kontrollpanelen, i närheten av handtagen, finns en stoppknapp om du snabbt skulle behöva stänga av löpbandet.

Den här artikeln är en del av projekt Träningspassets aktivitetstips, framtagen med stöd från Allmänna arvsfonden. Se fler aktivitetstips här!

Länkar

Dela denna sida

Skapad 30 Maj, 2024