Padel är en racketsport som har blivit omåttligt populär de senaste åren. Padel spelas vanligtvis i lag, två mot två, men det finns också banor anpassade för spel en mot en.
Om träningen
Padel är en av Europas snabbast växande racket- och bollsporter. Idrotten har sitt ursprung i Mexiko, även om Spanien idag är den ledande nationen. Padel påminner om både tennis och squash.
Padel spelas oftast som dubbel mellan två par spelare på en bana som ser ut som en tennisbana, men är mindre. Runt om banan finns höga glasväggar och om en boll träffar väggarna runt banan efter studs i marken är den fortfarande i spel, på samma sätt som i squash.
Passar för dig som …
… har en intellektuell funktionsnedsättning, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), hörselnedsättning eller rörelsenedsättning. Prata med föreningen om dina förutsättningar och vilka möjligheter som finns för just dig.
Regler
Padel spelas oftast som dubbel, två mot två.
Poängsättning sker precis som i tennis.
Serven måste slås underifrån
Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash. Det är tillåtet att valla bollen i sin egen glasvägg över på motståndarnas planhalva.
För rullstolspadel gäller nedan regler med undantag för att bollen får studsa två gånger istället för en innan den slås tillbaka.
Padel kan spelas med tennisbollar, men vanligast är att spela med särskilda padelbollar. Padelbollen har mindre tryck jämfört med tennisbollen, vilket gör att studsen blir mindre.
Padelracket är tillverkat i kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål.
Banan har ett golv av betong, cement, plast eller konstgjort gräs. Den är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10x20 m, i mitten delad av ett centralt 0,88 m högt nät. Banan är kringbyggd av 4 meter höga väggar av glas eller tegel, den översta metern dock av ett stängsel.