Gå direkt till innehållGå direkt till sök
Inomhusmiljö, judosal. Kvinna i 30-årsåldern med brunt hår och blå judodräkt.

Hur fungerar judo med en synnedsättning?

Kategori

Inspiration

Paralympiska bronsmedaljören Nicolina Pernheim Goodrich berättar om hur judo med en synnedsättning fungerar.

Se video

Nicolina Pernheim Goodrich har utövat judo i många år. På Paralympics i Paris 2024 tog hon en efterlängtad bronsmedalj.

– Judo för personer med en synnedsättning är egentligen samma sport som för seende. Den enda skillnaden är under tävling, då vi får ledsagning av och på mattan och att vi börjar matchen med att hålla i våra motståndare, säger Nicolina.

Vi träffar henne i en sal där hela golvet består av en mjuk matta. I judo förekommer kast och fällningar, så mattan är ett bra underlag för kampsporten som påminner lite om brottning.

Utövare av judo är barfota och har på sig en dräkt med jacka och byxor i tjockt tyg. Jackan påminner om en kortare badrock, då man knyter ett bälte runt magen. Färgen på bältet visar hur erfaren man är inom sporten.

Inom parajudon finns det olika klasser att tävla i, beroende på vilken typ av funktionsnedsättning man har. Nicolina tävlar i klassen för utövare med blindhet.

– Vi som har en synnedsättning och håller på med judo tränar på vanliga klubbar, i vanliga grupper, tillsammans med seende personer. Så det spelar ingen roll var man bor i Sverige, oftast finns det en judoklubb, säger Nicolina.

Vill du börja med judo? Här på ParaMe.se kan du söka efter judoföreningar där du bor. Du kan också kontakta Svensk Judo .

Mer om judo för dig med en synnedsättning

Hur startar en match i parajudo?

Fallteknik i judo

Länkar

Dela denna sida

Skapad 9 Januari, 2025 - Uppdaterad 10 Januari, 2025