Judo med en synnedsättning: Fallteknik
Kategori
Judotränaren Mikaela Barrera Birath berättar om fallteknik i judo och hur det kan vara nyttigt att ha med sig i övriga livet.
Se video
Mikaela Barrera Birath är tränare och coach inom parajudo, bland annat för judokan Nicolina Pernheim Goodrich som i Paralympics i Paris tog hem en bronsmedalj i klassen för utövare med blindhet.
I filmen befinner sig Mikaela i en judosal med ett mjukt golv. Hon har en judodräkt med byxor och jacka i tjockt tyg. Jackan påminner om en kortare badrock. I en annan artikel berättar Nicolina Pernheim Goodrich mer om vad parajudo är.
– I judo så kastar man mycket, och det betyder att man också blir kastad mycket. Därför övar vi mycket fallteknik i judo, berättar Mikaela.
När man faller slår man alltid med händerna i judomattan för att dämpa fallet och sprida ut kraften. Därför smäller det till när man landar.
– Fallträning är bra, delvis för att kunna bli kastad i judo, men det är också bra i övriga livet, att känna sig trygg med att falla. Judokast sker i många olika riktningar, vilket gör att man lär sig falla i olika riktningar, säger Mikaela.
Fallriktningar i judo
Framåtfall är som en kullerbytta framåt, fast man rullar över på en axeln och skuldran istället för på ryggen.
Bakåtfall är ett fall bakåt då man går ner i knäböj, tippar bak på rumpan och landar på ryggen.
Sidofall är ett fall där man sänker tyngdpunkten. Genom att göra ett knäböj med ena benet sänker man långsamt ned kroppen mot golvet. Väl nere i djup knäböj låter man sedan kroppen falla kontrollerat åt sidan.
– I alla de olika fallen är det väldigt viktigt att hålla upp huvudet så att det inte slår i mattan, betonar Mikaela.
Vill du börja med judo? Här på ParaMe.se kan du söka efter judoföreningar där du bor. Du kan också kontakta Svensk Judo .