Gå direkt till innehållGå direkt till sök
Montage med en inklippta bild på Zebastian i mörk vinterjacka och mössa, leende. I bakgrunden en bild på honom när han åker längdskidor under en tävling.

Zebastian Modin om kroppskontroll inom paraidrotten

Kategori

Träffa utövarna

Zebastian Modin är längdskidåkare och paralympier från Östersund. Han berättar om kroppskontroll som en faktor till att lyckas med sin paraidrott.

Se video

Zebastian Modin har utövat flera olika idrotter men fastnade för längdskidåkning. Idag är han en av de bästa i världen i sin klass. En av nycklarna till att han blivit så bra är hans kroppskontroll, som han tror är särskilt viktig i längskidåkning.

– Det är bra att hålla på med flera idrotter och aktiviteter där man inte är statisk, säger Zebastian Modin.

Vad är kroppskontroll?

Att ha god kroppskontroll handlar om att man känner sin kropp, hur de olika delarna hänger ihop och hur man rör sig i förhållande till omgivningen. Komponenter som bidrar till kroppskontroll är framförallt balans och styrka, men rörlighet och kondition spelar också in.

Varför är det bra?

Kroppskontroll är viktigt inom både idrotten och i vardagen. Har du god kroppskontroll är det mindre risk att du skadar dig eller överbelastar delar av kroppen, eftersom du känner till var gränsen för just din kropp går.

Vill du ha tips på hur du kan träna upp din styrka och balans? Besök vår sida med aktivitetstips för dig med en synnedsättning. Där har vi samlat flera olika hemmaträningspass.

Intervjun med Zebastian är från en februaridag på Östersunds skidstadion vintern 2024. Filmen är framtagen av Parasport Sveriges projekt Träningspasset med stöd från Allmänna arvsfonden.

Länkar

Dela denna sida

Skapad 22 Maj, 2024 - Uppdaterad 23 Maj, 2024