Gå direkt till innehållGå direkt till sök
Inomhusmiljö, gym. En man med träningskläder står på ett löpband och håller sig i handtaget framför sig.

Uppvärmning på löpband – Att gymma med en synnedsättning

Kategori

Tips

Uppvärmning innan träning är viktigt, och Fatmir Seremeti visar här hur han brukar värma upp på ett löpband innan han tränar på gymmet.

Se video

Löpbandet som Fatmir använder är inte så tillgängligt för personer med en synnedsättning, eftersom det har en touchskärm som kontrollpanel. Fatmir löser det dock ändå, och berättar i filmen vad man kan tänka på.

Om löpband

Löpband är utrustade med rullband som är speciellt utformade för att springa på. En motor driver runt bandet i önskad hastighet. När du springer utomhus och din kropp rör sig framåt finns det alltid lite luftmotstånd. På löpbandet är det bandet som rör sig, inte du. Med andra ord undviker du luftmotståndet.

Olika sätt att träna på ett löpband, som förinställda träningsprogram, hastighet och lutning, ställs in via kontrollpanelen. Kontrollpanelen är placerad framför dig om du står på löpbandet.

Det finns handtag och räcken på löpbandets vänstra och högra sida. Handtagen är placerade rakt framför dig om du står på bandet och kan ha funktioner, som att höja och sänka lutningen på bandet eller justera hastigheten på löpbandet. Vid kontrollpanelen, i närheten av handtagen, finns en stoppknapp om du snabbt skulle behöva stänga av löpbandet.

Löpband ser ofta olika ut. Ibland finns det taktila knappar, ibland kan det också vara en touchskärm. På en touchskärm kan startknappen vara grön och stoppknappen röd.

Den här filmen är en del av projekt Träningspassets aktivitetstips, framtagen med stöd från Allmänna arvsfonden. Se fler aktivitetstips här!

Länkar

Dela denna sida

Skapad 30 Maj, 2024