Gå direkt till innehållGå direkt till sök
Brottningsledaren Cem har precis blivit nedbrottad av en deltagare.

"En brottarmatta utan gränser" vill få fler att börja med brottning

Kategori

Träffa föreningar

Cem Celepli Atci driver tillsammans med Svenska Brottningsförbundet projektet ”En brottarmatta utan gränser”. De jobbar för att få fler barn och unga med funktionsnedsättning att börja med idrott. Brottning är en allsidig träning som ger bra balans och kroppskontroll.

Se video

För Cem Celepli Atci har brottningen bidragit med struktur och perspektiv på livet. När han började med brottningen som 13-åring var han en stökig och busig kille i skolan. Men när han sedan träffade sina förebilder i brottningshallen efter träningen fick han en helt annan framtidstro. Han blev sedd.

En brottarmatta utan gränser

Idag driver Cem, tillsammans med Svenska Brottningsförbundet, ett projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden med syfte att ge fler barn och unga med funktionsnedsättning de sociala band och förebilder som han själv fick genom idrotten. Projektet heter ”En brottarmatta utan gränser”.

Varför borde man börja med brottning?

– Brottningen ger dig en grundmotorik. I brottning måste du vara smidig, stark, stabil uthållig och explosiv på samma gång. Genom att träna på det i brottningen får du en bättre koordination och balans i vardagen, säger Cem.

Är det läskigt med brottning? – Vi börjar alltid på lägsta nivån. Om någon som kommer till brottarmattan är orolig så brukar jag be dem känna på mattan först. Den är mjuk. Man får lära känna mattan, lära känna lokalen. Är man rädd för närkontakt så börjar vi med att hålla varandra i handen. Finns det fördomar om brottning?

– Eftersom det är en kampsport så kan många tänka att man slåss. Så är det inte. Det är kontrollerade kast. Det låter hårt med kast, men mattan är mjuk och man börjar med att lära sig falltekniken från början, och bygger upp det successivt. Det finns mycket regler för hur man brottas.

Att lära sig fallteknik är nyttigt, att inte göra illa sig om man skulle halka utomhus, till exempel. Sedan minskar risken för att halka om du tränar brottning eftersom du får bättre balans, styrka och kontroll på kroppen.

"Typ alla kan brottas"

– Brottning är världens bästa sport, för typ alla kan brottas. Det finns både stående och liggande brottning. Den liggande kallas för partärbrottning, då ligger brottarna på mage på mattan och får inte använda benen, säger Cem.

Hur ska man göra om man vill börja?

– Man ska kontakta närmaste förening. Brottningen är så pass inkluderande så föreningen behöver inte ha specifik träning för personer med funktionsnedsättning. Om du skulle komma till en förening så är du välkommen, oavsett. Man kanske inte har hört talas om parabrottare och det är nog för att de brottas i grupper med alla andra.

Cem och hans brottningsgäng kommer vara med på Start Your Impossible Camp i Malmö senare i november i år. Han hoppas på att vara med på helgen i Gävle också.

– Det ser vi fram emot! I framtiden hoppas vi att vi har så många brottare att vi kan anordna större uppvisningar med många deltagare, avslutar Cem.

Hitta din närmaste brottningsförening

Sök på brottning här på ParaMe. Om du inte hittar en förening som är registrerad på ParaMe kan du testa att söka på Svenska Brottningsförbundets hemsida, klicka då på den här länken . Du kan annars höra av dig till Cem på cem.celepli.atci@brottning.rf.se

Följ parabrottning på Instagram och Facebook .

Länkar

Dela denna sida

Skapad 3 November, 2022 - Uppdaterad 11 November, 2022