Gå direkt till innehållGå direkt till sök

Pendlar 16 mil för att träna: ”Det är värt det”

Kategori

Träffa utövarna

Det tar en och en halv timme att åka pendeltåg mellan Uppsala och Tumba enkel väg. Den resan gör Isak Langfors till och från handbollträningarna två dagar i veckan.

Isak Langfors är 27 år och bor i Uppsala. Om dagarna arbetar han som säljare i en sportaffär. Även sin fritid ägnar han åt idrott.

Under uppväxten testade Isak en rad olika idrotter och det som han verkligen fastnade för var basket. I snart 14 år har han spelat i Uppsala Red Stars, men de senaste åren är det en annan idrott som har stått i Isaks fokus – handboll.

När Isak pluggade på folkhögskola i Blekinge spelade han lite handboll med klasskamraterna, mest på skoj. Men när han besökte Special Olympics World Games 2019 i Abu Dhabi och såg handbollsfinalen där Sverige besegrade Spanien föll han pladask för idrotten.

– Det såg riktigt kul ut och laget verkade ha grym sammanhållning så jag ville testa på det, berättar han.

Laget som representerade Sverige på World Games tränar vanligtvis i Tumba, söder om Stockholm. De bjöd in Isak till träningarna och han fastnade direkt. Nu pendlar han 16 mil två dagar i veckan för att träna, det blir omkring tre timmar på pendeltåget varje gång det är träning.

– Det är värt det! Spelet skiljer sig från basket på så sätt att handbollen är mer fysisk. Det är tuffare och jag får verkligen ta ut mig och svettas.

Isak säger att idrott och fysisk aktivitet betyder mycket för honom.

– Det har hjälpt mig både motoriskt och med talet. Nu både rör jag mig bättre och pratar bättre. Jag har också fått bättre koncentrationsförmåga.

Den sociala biten är också viktig säger han.

– Jag hade varit mycket mer tillbakadragen om det inte vore för idrotten. Jag hade Inte vågat lika mycket. Det är viktigt att komma ut och träffa människor.

Länkar

Dela denna sida

Skapad 18 November, 2021