Gå direkt till innehållGå direkt till sök
Ett collage med idrottsprylar: badminton, pingis, trehjulig cykel, basketboll, golf, sportrullstol, innebandy och goalball.

Låna eller låna ut parasportprylar via Fritidsbanken

Kategori

Tips

Frigör utrymme i förrådet genom att skänka eller låna ut prylar genom Fritidsbanken.

Se video

Idag finns drygt 120 fritidsbanker från Trelleborg i söder till Kiruna i norr – och fler är på gång. Fritidsbanken söker nu mer parasportutrustning och fritidshjälpmedel att erbjuda låntagare runt om i landet.

För den som vill låna ut eller skänka

  • Föreningar, SDF och privatpersoner kan skänka prylar som bara står och dammar. Då rustas de upp av Fritidsbanken och kommer till nytta igen. Fritidsbanken sköter det löpande underhållet av prylarna och informerar låntagare om hur dessa används.

  • Föreningar, SDF och privatpersoner kan låna ut prylar till Fritidsbanken. Det kan vara för att frigöra utrymme i lokalen eller förrådet, men ändå fortfarande äga och ha tillgång till utrustningen. Fritidsbanken försäkrar all utrustning som finns med i deras utlåningssystem och är värd 12 000 kronor eller mer genom Folksam.

  • Den som vill låna ut prylar genom Fritidsbanken kan i avtalet specificera om det finns vissa perioder som utlånaren själv behöver prylarna, t.ex. vid ett årligt återkommande evenemang.

Rekryteringschans

Låntagare som testar prylar kanske fastnar för en aktivitet och vill börja. En förening som lånar ut parasportutrustning eller fritidshjälpmedel till den lokala Fritidsbanken får därmed chans till rekrytering av nya aktiva.

Har du utrustning att skänka eller låna ut?

Klicka här för att fylla i formuläret. Det tar bara någon minut.

För den som vill låna

  • Om du vill prova på en idrott eller aktivitet kan du låna fritidshjälpmedel och parasportutrustning som finns tillgänglig på din lokala fritidsbank. Du kan låna i upp till 14 dagar och det är alltid gratis.

  • Är det en förening som lånar ut sin utrustning genom Fritidsbanken kan du som lånar få en direktkontakt till föreningen, om du vill börja med idrotten.

  • Även föreningar som ska anordna ett evenemang, till exempel en prova-på-dag, kan låna parasportutrustning och fritidshjälpmedel hos Fritidsbanken.

Hitta din fritidsbank genom att klicka här. Välj en ort på kartan och se lagersaldo direkt på hemsidan.

Om Fritidsbanken

  • Syftet är att fler ska få tillgång till en aktiv fritid och att alla ska ha möjligheten att testa på olika aktiviteter.

  • Fritidsbanken vill tillgängliggöra och återanvända utrustning som annars blir bortglömd.

  • En del av Fritidsbankens lokaler har mötesrum som föreningar kan hyra för styrelsemöten eller årsmöten, till exempel. Passa på att ha ert nästa möte i en inspirerande idrottsmiljö.

Klicka här för att läsa vanliga frågor om Fritidsbanken på Parasport Sveriges hemsida.

Dela denna sida

Skapad 18 Oktober, 2022 - Uppdaterad 6 Februari, 2023