Gå direkt till innehållGå direkt till sök
På röda mattan, framför en blå vägg med texten "Parasportgalan" står finklädd Hillevi Salomonsson bredvid alpinstjärnans Ebba Årsjö.

Hillevi Salomonsson drömmer om Paralympics

Kategori

Inspiration

Hillevi Salomonsson hittade idrotten på lägret Start Your Impossible Camp. Samtidigt som hon drömmer om att delta i Paralympics vill hon också inspirera andra barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Namnet Hillevi Salomonsson har vandrat över mångas läppar under det senaste året. Västervikstjejen som hittade idrotten på ett Start Your Impossible Camp-läger har pratat i tv, medverkat i reportage och varit på Svenska Parasportgalan som nominerad. Med sin unga ålder år är hon redan en stor förebild för många och en lovande paraidrottare.

Idrotterna som gäller är badminton och rullstolstennis. Under året har hon hunnit tävla i både Sverige och utomlands för att skaffa sig erfarenhet, och som bonus har några medaljer fått följa med hem också.

Inspirerar med sina drömmar

2023 besökte Hillevi, tillsammans med pappa Mathias, Nyhetsmorgon och pratade om kärleken till idrotten. I tv-soffan berättade hon om hur enormt mycket sporten har hjälpt henne, hur hon efter operationerna kunnat se fram emot, och motiveras av, att kämpa sig tillbaka till idrotten.

"Jag drömmer om att en dag få vara med i Paralympics och representera Sverige i badminton eller tennis. Men även om jag inte kommer dit så kommer jag ändå fortsätta med sporten, för det är så roligt och man träffar nya kompisar", sa hon då.

Samtidigt som hon berättar om sina egna drömmar hoppas hon att fler personer med funktionsnedsättning ska börja med idrott. Hon själv hittade kärleken till idrotten på ett Start Your Impossible Camp och har sedan dess hunnit besöka flera läger.

"Jag rekommenderar att man testar olika sporter som man är intresserad av, med andra som har liknande funktionsnedsättning som en själv. All sport är inte för alla, men det finns nästan alltid någon sport som passar", sa Hillevi i morgonsoffan.

Nominerad till årets förebild

Hillevi nominerades till Årets förebild på Svenska Parasportgalan 2023. Hon ställdes mot inga mindre än Fia Fjelddahl och Ebba Årsjö – Årsjö som dessutom är Hillevis egen idol i idrotten. På galan mötte Hillevi sin idol, och de poserade tillsammans på röda mattan.

"Det känns roligt att det är så mycket positiv uppmärksamhet. Jag hoppas att jag kan få fler att hitta idrotten och känna samma glädje som jag får av den", sa Hillevi om nomineringen till SVT i våras.

På frågan om hur det skulle kännas att vinna priset som Årets förebild svarade Hillevi:

"Jag är väldigt öppen med mitt ben och kan visa det. Jag har ganska lätt att prata om de lite tyngre sakerna, även om det är jobbigt."

Priset gick till seglaren Fia Fjelddahl, men Hillevi var inte ledsen för det. Pris eller inte, det är inget snack om saken att Hillevi Salomonsson är en förebild för oss alla.

Om Hillevi

Namn: Hillevi Salomonsson

Född: 2010

Bor: Västervik

Idrott: Badminton och rullstolstennis

Länkar

Dela denna sida

Skapad 5 December, 2023 - Uppdaterad 13 Juni, 2024