Gå direkt till innehållGå direkt till sök
Alma Lindblad spelar frame fotboll i Stockholm Frame Fotboll. Filippa Bocangel är tränare i laget.

Framefotboll – en idrott på frammarsch

Kategori

Träffa föreningar

Framefotboll är ett helt nytt sätt att utöva världens populäraste idrott på. Stockholm Frame Fotboll är det första laget i Sverige, men intresset för idrotten växer.

Framefotboll spelas i en bakåtvänd rullator som på engelska heter ”walking frame”, med en lättare boll och på en mindre spelyta. Idrotten uppkom 2014 i Storbritannien och har sen dess växt och utövas i flera länder världen över.

Sveriges första framefotbollslag startade 2019. Bakgrunden var att initiativtagaren Fredrik Quistberghs son, som har celebral pares, ville spela fotboll men inte kunde hitta något lag som matchade förutsättningarna. Fredrik letade efter olika lösningar och på internet läste han om framefotboll i England. Idén om att starta upp idrotten i Sverige väcktes och med stöd från brittiska Frame Football Foundation och engagerade föräldrar bildades Stockholm Frame Fotboll. Idag har laget drygt 20 spelare i åldrarna 4–15 år som tränar i Skarpängs idrottshall i Täby.

– Framefotboll är ett bra sätt att röra på sig och det handlar också om att öppna upp möjligheten för fler att utöva fotboll, säger Filippa Bocangel som är tränare i Stockholm Frame Fotboll.

Glädje och gemenskap Filippa, som är finalist i Årets Eldsjäl i kategorin Ledare, berättar att träningarna bygger mycket på lust och lagsammanhållning.

– I början av träningen får alla spelare göra sin egen målgest. Därefter fortsätter vi med uppvärmning både med och utan boll, där brukar dansstopp vara en klassiker. Träningspassen är uppdelade i olika övningar där spelarna bland annat tränar pricksäkerhet, passningar och mottagning. Träningen avslutas med match innan alla spelare och ledare gör ”vågen” tillsammans.

Vill utveckla idrotten Än så länge är Stockholm Frame Fotboll det enda laget i Sverige, men fler är på gång. Viljan finns där, men tyvärr har coronapandemin satt tillfälligt stopp för planerna. – Vårt mål att fler ska få upp ögonen för idrotten och se att det är möjligt. Hela laget längtar efter att få börja spela riktiga matcher och turneringar, säger Filippa Bocangel.

Som ett steg i att sprida vetskap om idrotten har laget registrerat sig ParaMe tillsammans med många andra idrottsföreningar över hela landet. – Vi jobbar mycket med att nå ut med vår verksamhet och vår idrott. ParaMe ger oss en möjlighet att göra det, säger Filippa. Filmade träningstips Precis som för många andra lag och föreningar har Stockholm Frame Fotboll drabbats av pandemin. Under januari var träningarna inställda och för att spelarna skulle få motivation att hålla igång på egen hand publicerades korta klipp med träningstips i lagets sociala medier. – Målet med klippen är att inspirera våra spelare, men vi gör det också för att kunna visa eventuellt nya spelare lite mer om vad framefotboll är. Det fungerar även som en bild- och videobank för assistenter, föräldrar och andra anhöriga som behöver tips på övningar. Artikeln är hämtad ur Parasportmagasinet #1 2021 .

Foto: Privat t.v. och Bildbyrån t.h.

Länkar

Dela denna sida

Skapad 17 Mars, 2021 - Uppdaterad 3 Februari, 2022