Charlotte tränar fotbollslaget Solstrålarna varje måndag: "En ynnest"
Kategori
Charlotte Ovefelt, grundare av Normbollen, har varit jämställdhetsstrateg hos flera idrottsföreningar samt tränare av både breddlag och akademilag. Hon har även varit verksam som utbildare inom jämställdhet, jämlikhet och normer. Ledare parafotbollslaget Solstrålarna.
Vad motiverar dig mest som tränare inom parasport? – Den totala lyckan hos mig är att få möta dessa tjejer varje vecka. Det är en ynnest att vara ledare för Solstrålarna. Att se dem utvecklas och ha roligt gör varje måndag till en dag att längta efter. Det är också otroligt motiverande att få ”leda” ett lag där just glädje och delaktighet, två av målen i strategi2025, är nyckeln. Hos oss är det inte vinna som är i fokus utan allas rätt att få delta.
Vilka utmaningar och möjligheter ser du för parasporten? – Min dröm var just ett lag för flickor eftersom det finns en jämställdhetsutmaning inom parasporten. Betydligt fler pojkar och män är aktiva inom parasporten. Jag är egentligen positiv till mixade lag men vet att flera av de jag tränar uppskattar just att det är för flickor. Vi får exempelvis inte glömma bort att flickor som kommer i tonåren, precis som pojkar, kan ha frågor och funderingar som faktiskt är könsrelaterade. Jag ser det som en möjlighet att få fler flickor till parafotbollen om vi har lag för flickor.
– En utmaning är dock avstånd. Då det i nuläget bara finns ett parafotbollslag för endast flickor så får en del pendla rätt långt för att kunna delta.
Vad betyder din roll som ledare för dig personligen? – Att jag fått förmånen att lära känna så fantastiska tjejer med familjer. Att se dessa tjejer utvecklas ger mig så otroligt mycket för egen del. När dessa tjejer som matchknattar klev in på Friends arena 2022 kunde jag inte hålla tårarna borta. Att dessa underbara personer fick synas på det sätt de fick, var stort. Att ha en värdegrund som säger att alla ska få vara med blir inte verklighet förrän alla just får vara med i alla sammanhang. Det tillfället gjorde mig som ledare riktigt lycklig.
Vilken betydelse har parafotboll för parasporten i stort? – Fotboll är världens största sport både för pojkar och flickor. Fotbollen för pojkar med intellektuell funktionsnedsättning, vilket är den delen av parafotbollen jag är aktiv inom, är stor men inte för flickor. Det borde kunna satsas hårdare på det. Jag tänker att tonårstjejer med intellektuell funktionsnedsättning borde få bättre plats inom fotbollen och inte vara helt hänvisade till att alltid spela med killar.
Varför är det viktigt att fler engagerar sig som ledare? – Såklart kan fler ledare ge fler lag men jag tror inte bara det hänger på antalet ledare. Exempelvis plantider och anläggningar ställer också till det. Skulle en förening som har ont om plantider prioritera parafotboll? Tyvärr tror jag inte vi är där än. Det finns ofta en för stark kultur av att vinna och göra resultat att jag tror parafotboll skulle få stå åt sidan.
Varför rekommenderar du att man ska engagera sig som ledare? – För att det är absolut det roligaste som finns! Jag har varit fotbollstränare både i Sverige och i USA. Jag har tränat breddfotbollslag och akademi. Jag har tränat både pojkar och flickor. Alla uppdrag har såklart haft sin charm men detta slår allt. Det är det där lilla extra också där ens ledarskap faktiskt får prövas på ett positivt sätt, både genom att hitta lösningar, sätt att kommunicera och tusen sätt att få alla att göra hyfsat samma sak samtidigt.